Prestevikar Robert Høstland


En prestevikar som vi kommer til å bli godt kjent med i løpet av høsten 2022 heter Robert Høstland. Til sammen skal Robert ta fem turer fra Stavanger til Lurøy i løpet av høsten.

 

Robert Høstland

Publisert 9. november 2022
Kari Nedgård, sokneprest i Lurøy fra 2018 til 2022, gikk av med pensjon 1. august, og det ser ut til at vi kan bli uten fast prest i Lurøy og Træna en stund framover. I mellomtiden får vi god hjelp fra vikarprester, både etablerte prester fra andre steder i prostiet vårt og studentprester som skal ut i praksis. En prestevikar som vi kommer til å bli godt kjent med i løpet av høsten 2022 heter Robert Høstland. Han har fått en turnusordning her med to uker i Lurøy/Træna og to uker tilbake i Stavanger der han studerer teologi. Til sammen skal Robert ta fem turer til Lurøy i løpet av høsten. Mens han er her oppe bor han på prestegården på Onøy, noe han setter stor pris på.

Roberts trønderdialekt er lett å høre. Han kommer fra Flatanger i Trøndelag, og foreldrene hans bor fortsatt der. Robert beskriver Flatanger som en kystkommune med mange små øyer, som ligner litt på Helgelandskysten, men med litt mindre dramatisk natur. Robert vokste opp i en storfamilie med flere som var aktive engasjerte kristne, og han deltok på søndagsskole og leir. Mora til Robert var hjelpepleier på sykehjemmet i Flatanger; faren var bonde og senere buss sjåfør. Første utdanning (på 90-tallet) var innen regnskap og revisjon, og i løpet av 20 år har Robert hatt flere jobber innen økonomi, blant annet som skatterevisor i Oslo og regnskapssjef.

Hvordan fant du ut at du skulle bli prest?

– Tanken om å studere teologi kom nokså tidlig i min første karriere, svarer Robert. Men det var først etter at jeg hadde noen nedturer i livet mitt at jeg følte et behov for å gjøre noe nytt. Jeg søkte om presteutdanning i Stavanger høsten 2017 og kom inn, og nå mangler jeg bare 7-8 måneder på det 6-årige studiet. Jeg blir ferdig – hvis alt går bra – til våren 2023.

Hvordan fant du veien til Helgeland og Lurøy?

– Jeg har tatt noen sommerjobber som prestevikar, og sommeren 2022 jobbet jeg fire uker i Rana. Da kom jeg i kontakt med bispedømmekontoret i Bodø, og det førte til et tilbud fra prost Olav Rune Ertzeid i Sandnessjøen. Han kunne tilby et lengre vikariat i Lurøy med en god turnusordning. Jeg har bestandig hatt en fascinasjon for den nordnorske naturen, og ville helst ut på kysten.

Ditt første inntrykk av Lurøy?

– Første inntrykket var godt; utrolig vakker natur, både Onøy/Lurøy og hele området i Lurøy/Træna. Veldig hyggelige kollegaer. Spennende å reise med båt og overnatte på Lovund eller Træna. Kan hende at folk er mer jordnære her enn i en storby; det er lettere å knytte relasjoner – og det tiltrekker meg.

Du har vært på konfirmantsamling med konfirmanter fra Lurøy, Træna og Nesna?

– Ja. Jeg fikk et godt første inntrykk, og gleder meg til å bli bedre kjent. Konfirmantene var rolige, men stilte gode spørsmål. Det er kjekk ungdom ute i distriktet!

Hva er viktig for deg som prest?

– Som prest ønsker jeg å knytte relasjoner med folk som bor her, jeg håper å få folk i tale. Jeg har prøvd livet både på godt og vondt, og har etter hvert fått en del erfaring; jeg håper folk ikke er redde for å ta kontakt hvis de ønsker å snakke med en prest. Livet går opp og ned, og det kan være greit å ha noen å prate med.

C.E.


Robert Høstland på Konsvik omsorgssenter, 30. oktober 2022
.
Bilde: Christopher Eva

Tilbake
Del